Про те, що харчові звички та уподобання можуть надати несприятливий вплив на організм, відомо вже давно. Більше того, як стверджував лікар Мюнхенської клініки Харлазін Клеменс Коен, існує низка особливостей харчової поведінки, що негативно відбиваються саме на нирках, поступово їх руйнуючи.

Першою такою звичкою фахівець називає часте вживання солоної їжі. Велика кількість солі, відзначив він, сильно занурює бруньки, у зв’язку з чим їм важко повністю очистити кров від хлориду натрію. Не дарма досвідчені дієтологи рекомендують обмежити споживання солі 5-6 г на добу. Особливо багато солі міститься у готовій продукції: у ковбасних виробах і навіть хлібі.

Ще один фактор, здатний поступово зруйнувати нирки, полягає у вживанні продуктів, що містять фосфати. Цей мінерал корисний для кісток, але на нирки діє згубно. Якщо рівень фосфату в організмі перевищує норму, він перевантажує фільтруючі органи і навіть призводить до відкладення кальцію в судинах. Фосфати містяться в овочах та фруктах, однак у помірній кількості, а тому не шкодять організму. Тим часом, вони нерідко використовуються як стабілізатори і загусники в готовій продукції: солодке газування, ковбасні вироби, плавлений сир та інші.

Нарешті, наголошує лікар, шкодить ниркам та надлишок білка. Надмірна кількість білка в організмі згодом перетворюється на сечовину, тому ниркам слід вивести його із сечею з організму. Фахівці радять споживати на день не більше 0,8 г білка на кожний кілограм ваги. Тобто для людини вагою 80 кілограмів допустима норма становить лише 64 грами білка. Тим часом, лише у 100 г м’яса яловичини його міститься відразу 26 грам. А ось у 100 грамах йогурту – лише 5.

 

За матеріалами: ukrhealth.net